garsigi, Kūka Pavlova

by Home Made

Pavlova_14_6215817

Pavlova_14_6215817

Par šīs leģendārās izcelsmi viena no versijām vēsta, ka kūkas autors ir pavārs no Austrālijas Herberts Sakss, kurš 1935. gadā Pērtas viesnīcā Esplanāde pasniedza bezē cepumu kūku, iedvesmojies no balerīnas uzstāšanās Austrālijā un viņas gaisīgā, baltā tērpa. Kūkas nosaukums esot radies nejauši, kad kāds no kūkas baudītājiem teicis: „Tik viegla kā Pavlova!”

Pirms dažiem gadiem fotografējām, kā Nora cepa Pavlovu žurnālam Pie Galda!, toreiz mūsu darba grupai tas bija līdz šim neredzēts un nebaudīts kārums. Nora ir savākusi pamatīgu pavārgrāmatu kolekciju, bet labprāt izmanto arī internetā piedāvātās receptes un pati aktīvi darbojas Sapforums.lv mājas lapā. Tur arī pirmo reizi publicējusi Pavlovas recepti. kopā ar dzīvesbiedru Imantu meklē receptes, gatavo, fotografē un dāsni dalās ar saviem domubiedriem internetā.

Prieks, ka pa šiem dažiem gadiem Pavlova ir uz palikšanu ienākusi Latvijā un nobaudāma arī dažādās kūku kafejnīcās un restorānos. Ak, to maigumu un vieglumu! Zem kraukšķīgās garoziņas olbaltuma masa ir mīksta un maiga kā putna piens, to lieliski papildina krēms un ogu sulīgums. Ātrāks variants ir mazās Pavlovas – attiecīgi jāsamazina cepšanas ilgums.

Lai Pavlova izdotos un neradītu vilšanos, ir svarīgi vairāki faktori. Olām jābūt labas kvalitātes, baltums nedrīkst būt šķidrs. Tam jābūt bez mazākā dzeltenuma piemaisījuma. Putojamam traukam jābūt tīram un sausam, nedrīkst būt taukains. Putotājam jābūt ļoti labam, vieglāk putot ar elektrisko mikseri, kuram putojamie zariņi ir resnāki. Ļoti svarīga ir laba plīts – vislabāk elektriskā cepeškrāsns ar precīzi regulējamu temperatūru. Gāzes plītī grūtāk tikt pie laba rezultāta. Esmu lasījusi ieteikumu cept, paverot durtiņas nelielā spraugā, bet atsauksmes par šo metodi arī nav visai labas. Kūka mēdzot sakristies vai arī neveidojoties vajadzīgais garoziņas/putna piena mīkstuma efekts.

Citādi kūka ir viena no vienkāršāk pagatavojamām. Putošana prasa nieka 10 minūtes. Pavlovu nevar gatavot īsi pirms pasniegšanas – tai vajadzīgs laiks lēni atdzist plītī. Pavlovu var izcept arī iepriekšēja dienā pirms pasniegšanas, uzglabājot to sausā un vēsā vietā. Mazo kūciņu bezē pamatnes var slēgtā traukā uzglabāt vairākas dienas.

Pildīt un rotāt Pavlovu vēlams tieši pirms pasniegšanas. Esmu lasījusi ieteikumu, ka gadījumā, ja kūku nepieciešams uzglabāt ilgāku laiku jau sapildītu, virsmu, kurai tiks uzklāts krēms, varot pārsmērēt ar izkausētas šokolādes kārtiņu. Kad šokolāde sacietējusi, pildīt tā, lai krēms un ogas nepieskaras baltajai bezē masai. Pati neesmu pārbaudījusi, cik labi tas strādā. Un kā ietekmē kopējo kūkas garšas buķeti. Ja kāds izmēģina, lūdzu, padalieties, kā veicās.

via Garšīgā Latvija

Saistītie raksti: